Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικοί διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των Εκκλησιών στη Γαλλία

Δημοσιεύτηκε από τον/την pcharilaos στις

Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικοί διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των Εκκλησιών στη Γαλλία

Χιλιάδες ρωμαιοκαθολικοί διαμαρτύρονται με διαδηλώσεις για το κλείσιμο των ναών και διοργανώνουν συγκεντρώσεις έξω από τους Ναούς όπου προσεύχονται. Δηλώνουν ότι “Ήμασταν αρκετά αδύναμοι και θυσιάσαμε την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, δεν θα έχουμε την ίδια αδυναμία να θυσιάσουμε τα Χριστούγεννα! Μπορούν να στείλουν όλες τις αστυνομικές δυνάμεις στη Γαλλία για να επιβάλουν πρόστιμα, ακόμη και μέσα στις εκκλησίες μας, εμείς όμως θα είμαστε εκεί! Οι πιστοί εκτός από την κυβέρνηση, έχουν να αντιμετωπίσουν και τους επισκόπους τους, αρκετοί εκ των οποίων κατέστησαν σαφές, ότι συμφωνούν με τα μέτρα, δημοσιεύοντας επιστολές στους πιστούς, tweets και ανακοινωθέντα που τόνιζαν ότι «η φιλανθρωπία προς τους φτωχούς» είναι σημαντικότερη από το να συμμετέχεις στη λατρεία υπό τις παρούσες συνθήκες. Άλλος επίσκοπος ζήτησε από τους καθολικούς να «ζήσουν την πίστη τους αποδεχόμενοι αυτήν την προσωρινή στέρηση της λατρείας».Στην ρωμαιοκαθολική Γαλλία οι πιστοί ξεσηκώνονται και διαμαρτύρονται.

Χιλιάδες Γάλλοι συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες ενάντια στην απαγόρευση των θρησκευτικών εορτών από την κυβέρνηση. «Ήμασταν αρκετά αδύναμοι και θυσιάσαμε την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, δεν θα έχουμε την ίδια αδυναμία να θυσιάσουμε τα Χριστούγεννα!» είπε ο π. Michel Viot μπροστά από την εκκλησία του Saint Sulpice, στο Παρίσι, και εκατοντάδες νέοι που επίσης έψαλλαν ύμνους στην Παναγία και το Salve Regina. Χιλιάδες  στη Γαλλία συμμετείχαν περίπου σε τριάντα διαδηλώσεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και διαμαρτυρήθηκαν στις απαγορεύσεις των θρησκευτικών εκδηλώ- σεων ενω σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς καραντίνας επιτρέπουν στους πολίτες να ψωνίζουν σε πολυσύχναστα σούπερ μάρκετ και να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες – συμπεριλαμβανομένου του συνεχώς απασχολημένου μετρό του Παρισιού – καπνοπωλεία και δημόσιες υπηρεσίες. Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν επίσης λίγο πολύ κανονικά.

Το κίνημα έχει επικριθεί από αρκετούς Γάλλους επισκόπους μετά από απειλές από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Γκεράλντ Νταρμανίν, ο οποίος προειδοποίησε την Παρασκευή ότι δεν θα υπάρξει «επιείκεια» για τους πιστούς που επανειλημμένα προχωρούν σε μαζικές διαδηλώσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών – ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη και επίσης για τη “θρησκευτική λατρεία” – Ο Γκεράλντ Νταρμανίν, προειδοποίησε όσους μαζεύονται μπροστά από τις εκκλησίες ότι θα έστελνε την αστυνομία προκειμένου να τους αναγκάσει να τηρήσουν τους κανόνες της καραντίνας και, εάν είναι απαραίτητο, θα επιβληθούν και  πρόστιμα (135 ευρώ ή περίπου 150 δολάρια ΗΠΑ για ένα πρώτο αδίκημα). Ο Gérald Darmanin δήλωσε με σαφήνεια στο κρατικό ραδιόφωνο France Info την Παρασκευή το πρωί: «Λέω στους Καθολικούς της Γαλλίας –όπως επίσης λέω στους Εβραίους της Γαλλίας και στους Προτεστάντες– ότι η ελευθερία λατρείας είναι πολύ σημαντική. Έχουμε αφήσει τους χώρους λατρείας ανοιχτούς: οι χώροι λατρείας μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν λατρεία, με έναν λειτουργό. Το σεβόμαστε βαθιά. Αλλά η ζωή είναι πιο σημαντική από όλα. Και η ζωή σημαίνει καταπολέμηση του κοροναϊού. Δεν θέλω να στείλω αστυνομικές δυνάμεις για να εκδώσω πρόστιμο σε πιστούς που βρίσκονται μπροστά σε μια εκκλησία, αλλά προφανώς αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη πράξη και αυτό είναι προφανώς αντίθετο με τους νόμους της Δημοκρατίας, θα το κάνω.- Θα το κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο; – Θα το κάνω αυτό το Σαββατοκύριακο. Υπήρξε ένα σαββατοκύριακο επιείκειας, το σαββατοκύριακο κατά το οποίο μπήκαμε σε περιορισμό, ήταν επίσης το τελευταίο σαββατοκύριακο των σχολικών διακοπών. Δεν θα υπάρξει δεύτερο σαββατοκύριακο επιείκειας », προειδοποίησε ο Νταρμανίν. Προηγουμένως,είχε δηλώσει ότι είχε εντείνει τους αστυνομικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσει ότι τα μέτρα κλειδώματος τηρούνται από τον πληθυσμό. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μικρά καταστήματα είναι κλειστά και όλοι οι άνθρωποι που ζουν στη Γαλλία πρέπει να δικαιολογήσουν κάθε κίνηση τους έξω από το σπίτι με μια αυτόματη πιστοποίηση που τους επιτρέπει να βγαίνουν μόνο για μία ώρα για ατομικούς περιπάτους ή αθλήματα σε ακτίνα 1 χιλιόμετρα, για να κάνουν τα ψώνια τους ή για να πραγματοποιήσουν άλλες «ουσιαστικές» πράξεις(…)

Το πανεθνικό κίνημα ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα με την διαμαρτυρία μπροστά από το Saint Sulpice στο Παρίσι . «Η απαγόρευσή της λατρείας ισοδυναμεί με την καταστολή του χριστιανιισμού… Αυτό που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι η αναγκαιότητα της λατρείας… Πρέπει να προετοιμάσουμε τα Χριστούγεννα όπως θα έπρεπε. Ήμασταν αρκετά αδύναμοι και θυσιάσαμε την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, δεν θα έχουμε την αδυναμία να θυσιάσουμε τα Χριστούγεννα! Μπορούν να στείλουν όλες τις αστυνομικές δυνάμεις στη Γαλλία για να επιβάλουν πρόστιμα, ακόμη και μέσα στις εκκλησίες μας, αλλά θα είμαστε εκεί το ίδιο », είπε ο πατέρας Michel Viot μπροστά σε εκατοντάδες νέους που επίσης φώναζαν ύμνους στην Παναγία, ιδίως  τό Salve Regina .

Ενώ πολλοί ιερείς είναι αγανακτισμένοι με την κοσμική, αντι-εκκλησιαστική στάση των δημοσίων αρχών, ο επίσκοπος Michel Dubost της Λυών, δημοσίευσε μια δήλωση την Παρασκευή το πρωί λέγοντας: «Ας είμαστε υπομονετικοί! Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θά επιτραπεί στους καθολικούς να λειτουργηθούν ως κοινότητες. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν το επιτρέπει για υγειονομικούς λόγους. Ζητώ από όλους να σεβαστούν αυτήν την απόφαση και να κάνουν τα πάντα για να μη γίνει η εκκλησία αιτία μετάδοσης της ασθένειας. Δεν πρέπει να συγκεντρωθούμε, είτε έξω είτε εντός εκκλησιών, και ας δείξουμε την ικανότητά μας να σεβόμαστε το πλαίσιο που μας παρέχεται στο όνομα της δημόσιας υγείας. “ Η περιοχή γύρω από το ναό του Αγίου Σουλπικίου περικυκλώθηκε από αστυνομικά οχήματα το Σάββατο το βράδυ, για να αποτρέψει τους πιστούς να διαδηλώσουν. Ένας νεαρός άνδρας που αποφάσισε να πάει στην εκκλησία το απόγευμα της Κυριακής, του επιβλήθη πρόστιμο 135 ευρώ από την αστυνομία. Ωστόσο, αρκετοί επίσκοποι κατέστησαν σαφές ότι αποδέχθηκαν τά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, δημοσιεύοντας επιστολές στους πιστούς, tweets και ανακοινωθέντα που έλεγαν ότι «η φιλανθρωπία π.χ. προς τους φτωχούς» είναι πιο σημαντική από το να συμμετέχεις στη λατρεία υπό τις παρούσες συνθήκες. Στην κοντινή πόλη Rennes, ο επίσκοπος Πιερ ντ’ Ορνελά ζήτησε από τους χριστιανούς να «ζήσουν την πίστη τους αποδεχόμενοι αυτήν την προσωρινή στέρηση της λατρείας …Μια διαδήλωση είναι πολιτική και απευθύνεται στο κράτος όταν οι πολίτες απαιτούν μεγαλύτερη δικαιοσύνη από το κράτος. Η προσευχή απευθύνεται στον Θεό που κάνει τη φιλανθρωπία να μεγαλώνει στις καρδιές, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί μια αυθεντική και πλήρης αλληλεγγύη σε κάθε μέρος. Αυτή η προσευχή είναι ακόμα δυνατή στις εκκλησίες, με αυστηρό σεβασμό στα μέτρα περιορισμού. Είναι σοφό να μην συνδυάζετε διαδηλώσεις και προσευχές, διαφορετικά θα οδηγήσετε σε σύγχυση και απειθαρχία στο νόμο του χωρισμού εκκλησίας – κράτους του 1905 και βλάπτετε τον διάλογο των εκπροσώπων των θρησκειών με την πολιτεία. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτός ο διάλογος, που θα πραγματοποιηθεί αυτήν τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, θα είναι καρποφόρος.“ Πράγματι, σε τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε ο Υπουργός Darmanin και εκπρόσωποι όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων τη Δευτέρα το απόγευμα δηλώθηκε εκ μέρους των πολιτικών αρχών ότι καμία δημόσια λατρεία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έως την 1η Δεκεμβρίου τουλάχιστον, και τότε, μόνον κάτω από αυστηρά νέα «πρωτόκολλα» για να αποφευχθεί η εξάπλωση του COVID-19.

Ο πρόεδρος της συνόδου των  Επισκόπων της Γαλλίας, Eric de Moulins-Beaufort , Αρχιεπίσκοπος Ρεμς, έστειλε μια εγκύκλια επιστολή σε όλους τους επισκόπους την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας επιτακτικά την αρχή του διαχωρισμού του Κράτους και της Εκκλησίας» που ο υπουργός Darmanin του είχε υπενθυμίσει σε ένα επίσημο μήνυμα νωρίτερα την ίδια μέρα και πρόσθεσε: «Όποια και αν είναι τα πλεονεκτήματα αυτού του νόμου, εμείς οι επίσκοποι πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι η προσευχή δεν πρέπει να εξυπηρετεί πολιτικούς ισχυρισμούς. Η προσευχή απευθύνεται στον Θεό και όχι στις δημόσιες αρχές. “ Αυτό δείχνει ότι ως επίσκοπος, ο Eric de Moulins-Beaufort δεν κατανοεί ούτε τα πνευματικά καθήκοντα oύτε τις ανάγκες του ποιμνίου του ούτε το γεγονός ότι τα θρησκευτικά θεμελιώδη δικαιώματα  εμπαίζονται από νόμους που είναι ουσιαστικά πολιτικοί και, σε αυτήν την περίπτωση, έχουν εκδοθεί από πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν ότι είναι και κοσμικοί και ολοκληρωτικοί.Γι’ αυτό καί πολλοί καθολικοί θεωρούν ως προδοσία των πνευματικών τους αναγκών τά λεγόμενα της εγκυκλίου.

Στο Μπορντό, περίπου 300 καθολικοί συγκεντρώθηκαν κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα την Κυριακή το πρωί. Μερικοί από αυτούς γονατίστηκαν και άρχισαν να προσεύχονται και να ψάλλουν το “Ave Maria”. Ως αποτέλεσμα, οι διοργανωτές της διαδήλωσης κλήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα τη Δευτέρα το πρωί, παρά το γεγονός ότι ζήτησαν επανειλημμένα από τους συμμετέχοντες να μην προσευχηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα. «Τρώμε, βγαίνουμε, επιστρέφουμε στο σπίτι. Αυτό κάνουμε μόνο. Ζούμε σαν ζώα », σχολίασε η Ζακλίν, 72 ετών, λέγοντας στον τοπικό τύπο ότι« η λατρεία είναι απαραίτητη ».

Στο Aix-en-Provence, στα νότια της Γαλλίας, περίπου τριάντα άτομα παρακολούθησαν  τη Λειτουργία που τέλεσε ένας ιερέας την Κυριακή σε ένα παρεκκλήσι στο κέντρο της πόλης. Η τοπική νομαρχία έστειλε την αστυνομία για να σταματήσει τη Λειτουργία.  Σε όλους τους πιστοί επιβλήθηκε πρόστιμο 135 ευρώ. Ο ιερέας οδηγήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου του επιβλήθηκε πρόστιμο και ο ναός υπέστη «διοικητικό κλείσιμο».

Το μέλος της Εθνοσυνέλευσης Julien Aubert του «Les Républicains» παραπονέθηκε ότι επιτρέπεται να συμμετάσχουν 200 βουλευτές στο ημικύκλιο του κατώτερου κοινοβουλίου, με έναν πρόεδρο να ασκεί την εξουσία «ως ιερέας ή ραβίνος σε μια εκκλησία ή μια συναγωγή », αλλά οι πιστοί δεν μπορούν να τελέσουν τη Λειτουργία υπό ανάλογες συνθήκες.

Οι Καθολικοί στη Γαλλία θεωρούν ολοένα και περισσότερο ότι οι κανόνες COVID-19 χρησιμοποιούνται ως εργαλεία δίωξης κατά της Καθολικής Πίστης, σε μια εποχή που όλοι οι άλλοι τύποι διαδηλώσεων επιτρέπονται ελεύθερα από τις κεντρικές αρχές.

LifeSiteNews

COVID-19: Διαδηλώσεις έξω από εκκλησία στο Παρίσι

Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν έξω από εκκλησία στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση της λειτουργίας εξαιτίας των μέτρων που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Ιερείς έψαλαν και έκαναν κήρυγμα έξω από το ναό ζητώντας την άρση της απαγόρευσης, ενώ η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα και απαγορεύονται όλες οι θρησκευτικές τελετές.

«Ζούμε σε μια δημοκρατία και τα θεμέλια της δημοκρατίας είναι ο σεβασμός στις προτιμήσεις του καθένα ξεχωριστά. Αυτό είναι θεμελιώδες, δεν είμαστε στην περίοδο κατά της εκκλησίας σεβόμαστε τους πολιτισμούς και δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από το να πηγαίνουμε το Σάββατο για ψώνια και την Κυριακή στην λειτουργία» δήλωσε ένας άντρας.

«Μου λείπει η εκκλησία, είναι μέρος μας, υπάρχει η ψυχή, υπάρχει το πνεύμα και υπάρχει και το σώμα. Κάτι λείπει» δήλωσε μια γυναίκα.

Στο Λονδίνο επενέβη η αστυνομία όταν περίπου 30 πιστοί συγκεντρώθηκαν στο εσωτερικό ναού για την τέλεση βάφτισης. Οι αρχές επέτρεψαν τελικά σε 15 άτομα να μείνουν εντός του ναού, ενώ οι υπόλοιποι 15 αναγκάστηκαν να βγουν έξω και να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

https://youtu.be/54jvbaJYTYA


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *