Ιστορία του Ναού μας

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Στο κέντρο της πόλης του Βόλου, της νύμφης του Παγασητικού, με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές και την πλούσια ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία, προβάλλει μεγαλόπρεπα ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου της πόλης και προστάτη των ναυτικών. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί το κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής των κατοίκων του Βόλου, καθώς φιλοξενεί ανέκαθεν τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις θρησκευτικού, εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ο Άγιός μας κατέχει ιδιαίτερη θέση στη ζωή και την καρδιά των Βολιωτών, γεγονός που αποδεικνύεται από τις εκδηλώσεις τιμής και ευλάβειας των πιστών προς το πανάγιο πρόσωπό του. Η ενορία που περιβάλλει τον Ιερό Ναό εκτείνεται σε 103 οικοδομικά τετράγωνα και στα όριά της διαμένουν ή εργάζονται κατά προσέγγιση 20.000 πρόσωπα. Διακονούν 3 μόνιμοι εφημέριοι ένας συνταξιούχος και ένας διάκονος. Στο έργο τους πλαισιώνονται από τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους, τους κατηχητές τά μέλη των επιτροπών φιλοπτώχου ταμείου και συσσίτιο απόρων και έναν αριθμό περίπου 550 εθελοντών. Ο περικαλλής, Βυζαντινός μετά τρούλου, Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου κτίσθηκε με πρωτοβουλία των εκάστοτε Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης. Θεμελιώθηκε στις 9- 12- 1928 και εγκαινιάστηκε στις 2- 12- 1934 από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Γερμανό . Είναι έργο του μεγάλου Αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού που είχε καεί στις 21 Ιουνίου 1898. Το μοναδικής τέχνης Καμπαναριό του, ρυθμού μπαρόκ, κτίσθηκε μεταξύ των ετών 1886 - 1890 από Ιταλούς τεχνίτες με σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο , πατέρα του γνωστού μεγάλου Ιταλού ζωγράφου. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1980 και αναστηλώθηκε ως διατηρητέο μνημείο με τα ίδια μάρμαρα το 1999. Σημαντικές και ιστορικές για τον Ιερό Καθεδρικό μας Ναό υπήρξαν οι επισκέψεις του αειμνήστου Βασιλέως Γεωργίου Β΄ το 1938, των Πατριαρχών Αλέξανδρείας Νικολάου ΣΤ το 1970 και Πέτρου Ζ΄ το 2001, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου το 1998 και το 2006.

Φωτογραφίες από την ανέγερση του Ιερού Ναού

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Συνεχής και συνεπής είναι η τέλεση όλων των Ιερών Ακολουθιών ενώ η Θεία Λειτουργία τελείται πλήν της Κυριακής τακτικά κάθε Πέμπτη ( ημέρα αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στον Άγιο Νικόλαο ) και Σάββατο όπως και στις μεγάλες εορτές. Την Κυριακή τελούνται δύο Θ. Λειτουργίες από μήνα Οκτώβριο έως Μάιο . Ιερές Πανηγύρεις πραγματοποιούνται : • στις 6 Δεκεμβρίου Αγίου Νικολάου • στις 28 Ιανουαρίου επί τη ελεύσει του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το Ρίμινι Ιταλίας. • στις 10 Φεβρουαρίου του Αγίου Χαραλάμπους • στις 30 Ιουνίου των Αγίων Αποστόλων • στις 24 Αυγούστου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Καθημερινώς επιτελείται το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως και μηνιαίες Ιερές Αγρυπνίες. Κάθε Δευτέρα , Τρίτη Πέμπτη και Σάββατο στις 8.00 μ.μ. τελείται η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο. Κάθε Πέμπτη, μετά τον Εσπερινό, ψάλλεται η Παράκληση του Αγίου Νικολάου στον κυρίως Ναό και την Παρασκευή η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μετακαλούνται Ιερά κειμήλια προς ευλογία και πνευματική ενίσχυση των πιστών όπως οι Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας Σουμελά , Παναγίας Τρικεριώτισσας και Παναγίας Ξενιάς, τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου από την Ι.Μ. Σουμελά , η κάρα του Αγ. Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου κ.α.

ΕΣΠΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ

1. Κάθε Δευτέρα στις 5 μ.μ. Σύναξη νέων κυριών και δεσποινίδων και στις 7.30 μ.μ. Επικοινωνία νέων ζευγαριών ( ακολουθεί Ιερό Απόδειπνο). 2. Κάθε Τρίτη στις 8.30 μ.μ. σύναξη φοιτητών τού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας νέων επιστημόνων και εργαζομένων με παρουσίαση θεμάτων από μέλη της συντροφιάς , ελεύθερο διάλογο . Πραγματοποιούνται έκτακτες λατρευτικές εκδηλώσεις , μετακλήσεις ομιλητών, εκδρομές και συνεστιάσεις. Η σύναξη αυτή συνδράμει το ευρύτερο έργο της ποιμαντικής φοιτητών της Ι. Μητροπόλεως . ( Προηγείται το Ιερό Απόδειπνο) . 3. Κάθε Πέμπτη στις 7.00 πραγματοποιείται εσπερινό κήρυγμα με μεγάλη συμμετοχή και στις 8.00 μ.μ. το Απόδειπνο, οι Χαιρετισμοί στην Παναγία με σύντομες σκέψεις σε σύναξη εργαζομένων. 4. Κάθε Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. τελείται Ιερά Παράκληση και πολυπληθές εσπερινό κήρυγμα.

«ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ»

Πρόκειται για τον υπόγειο χώρο του Ιερού Ναού πού καλύπτει χώρο 600 τ.μ. Στις δύσκολες περιόδους της κατοχής και του εμφυλίου υπήρξε το κέντρο της φιλανθρωπικής δραστηριότητας της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος ( συσσίτια , διαμονή αστέγων διανομή ανθρωπιστικού υλικού ).Φιλοξένησε και την πρώτη στον ελλαδικό χώρο Σχολή Βυζαντινής Μουσικής από το 1947. Ως το 1990 λειτουργούσε κυρίως ως αποθηκευτικός χώρος οπότε με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου π. Βασιλείου Ακριβοπούλου μετατράπηκε σ΄ έναν πολιτισμένο χώρο πολλαπλών δυνατοτήτων και δράσεων. Σήμερα λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο του Ιερού μας Ναού με χώρους εορταστικών εκδηλώσεων, ενοριακών κατηχητικών συνάξεων, διαλέξεων, ενοριακών συγκεντρώσεων πρός τιμήν των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μητέρων της ενορίας, αλλά και τελέσεως Μνημοσύνων ( όπου διακονούν εναλλασσόμενες ομάδες 45 κυριών ). Με τον ομώνυμο τίτλο εκδίδεται κάθε χρόνο από το 1996 πολυσέλιδη έκδοση πνευματικού , θεολογικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.