Θεία Μετάληψη μέσα σε πανδημία

Δημοσιεύτηκε από τον/την pcharilaos στις

Θεία Μετάληψη μέσα σε πανδημία

Γράφει η Νίκη Τσάγγου στην Romfea.gr
Κλινική ψυχολόγος και Θεολόγος

Δημιουργική η ασάφεια της επίσημης εκκλησίας που διοικεί, απέναντι σε μια πολιτική εξουσία που ξεκαθαρίζει πως οι ναοί παραμένουν και πάλι κλειστοί, υπονοώντας το άνοιγμα των ναών ως παραβατική συμπεριφορά που τιμωρείται με πρόστιμο.

Το πρόστιμο ως θεραπευτική… προσέγγιση, αποθαρρύνει τον ιό…

Επομένως παραμένει ασαφές πως θα κοινωνήσουν αύριο οι ιερείς τους πιστούς που διψούν για Χριστό, κι αυτοί οι δυστυχείς αγωνιζόμενοι που θα στηρίξουν άραγε την αγωνία τους: Το πιθανότερο ακουμπισμένοι στα εξωτερικά ντουβάρια του ναού, έξω στο προαύλιο παραδειγματιζόμενοι από τα αλλα, σλαβικά ομόδοξα φύλα, τηρώντας αποστάσεις, ώστε με το πέρας της λειτουργίας να μπορέσουν να μεταλάβουν των αχράντων μυστηρίων!

Ομολογητές όλων των ηλικιών με σαφήνεια: κανείς δεν μπορεί να με χωρίσει από το Πρόσωπο του Χριστού που αγαπώ τόσο πολύ χειμώνα, καλοκαίρι.

Προσευχόμενοι, εν μετάνοια σήμερα το βράδυ, θα αγωνιούν: «στο χαρτί… τι να γράψω; Δεν πάω κομμωτήριο, δεν πάω σούπερ μαρκετ, ούτε βενζίνη μου λείπει, δεν χρειάζομαι φάρμακα. Να κοινωνήσω θέλω. Έχει γούστο να μου βάλουν πρόστιμο γι αυτό;».

Κρίμα ν’ αφήνουμε τέτοιους ξεκάθαρους και αποφασισμενους Έλληνες αστήρικτους… Είναι σαν να μην σεβόμαστε την ψυχή του Έλληνα.

Θα βγει το άγιο δισκοπότηρο έξω από τον ναό, θα μπαίνουν άραγε οι πιστοί ένας ένας να κοινωνούν αφού η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ίσα ίσα κατοχυρώθηκε και νομικά θα μπορούσε να πει κανεις… μετά και την δικαίωση του Mητροπολίτη Κέρκυρας, ή θα παραμένουν στ’ αυτοκίνητα τους για να τους κοινωνήσει εκεί ο σεβάσμιος και γενναίος ιερέας, όπως και την προηγούμενη φορά;

Μακάρι το ερώτημα ν’ απαντηθεί σήμερα Σαββατόβραδο, μακάρι να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά των «νάρκισων» ειδικών και αρμοδίων (δίνουν την εντύπωση πως αυτο-λατρεύονται μεσ’ από το ακλόνητο της γνώμης τους ή την δημιουργική τους ασάφεια) γι’ αυτά τα τόσο σοβαρά και λεπτά ζητήματα που λέγονται Άγια Μυστήρια.

Ποιος θα έπρεπε καί με ποιο τρόπο, να σκεφτεί τους τόσους ιερείς της χώρας (λειτουργούς άμα και… δημόσιους υπαλλήλους) που δεν γνωρίζουν εάν μπορούν να κοινωνήσουν τον κόσμο χωρίς να φοβούνται το πρόστιμο;

Εκκρεμεί η απάντηση από την προηγούμενη φορά: μαζί Εκκλησία και Πολιτεία ενωμένες χέρι χέρι… όσο δεν υπάρχει διαίρεση μεταξύ τους.

Μακάρι να υπάρχουν σαφείς οδηγίες από την κάθε Μητρόπολη αλλά δεν μοιάζουν όλοι τόσο ξεκάθαροι όσο η Κέρκυρα, τα Κύθηρα αλλά και όλοι οι Χαλκιδείς!

Ας φωτίζει το Πνεύμα του Θεού το Άγιο κάθε ασάφεια… πηγή άγχους και σύγκρουσης ενδοψυχικά.

 


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *