Ολοκληρώθηκε η 1η φάση των έργων στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου

Δημοσιεύτηκε από τον/την Αγιος Νικόλαος στις

Δηλώσεις Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση του υπογείου

Μεγάλη χαρά προξένησε στις ενορίτες του Αγίου Νικολάου, αλλά και σε ολόκληρη την Βολιώτικη
κοινωνία, η ολοκλήρωση της 1ης φάσης του έργου της αποκατάστασης της κεραμοσκεπής και των κάθετων επιφανειών στην νότια και δυτική – εμπρόσθια πλευρά του Μητροπολιτικού μας Ναού. Ύστερα από τέσσερα, περίπου, χρόνια η περίφραξη απομακρύνθηκε, οι σκαλωσιές κατέβηκαν και φάνηκε ο Ναός του Πολιούχου μας λαμπρός και μεγαλοπρεπής, στα σημεία τα οποία αποκαταστάθηκαν. Οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:

Στις οριζόντιες επιφάνειες:

Αποκατάσταση και επισκευή σκυροδέματος, με καθοδική αντιδιαβρωτική προστασία.

Εργασίες υγρομόνωσης και επικεράμωσης.

Στις κατακόρυφες επιφάνειες

Καθαρισμός, υδροφοβισμός και επαναρμολόγηση της πέτρινης επένδυσης του Ναού.

        Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ εκτελέστηκε, με επιβλέποντα, εκ μέρους του Ναού, τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Γεώργιο Καρύδη. Τις επόμενες ημέρες το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού μας Ναού θα καταθέσει την απαιτούμενη μελέτη για την 2η φάση του αντίστοιχου έργου, που θα αφορά το ανατολικό κομμάτι του Ναού, έργο που επίσης θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Υπολείπεται δε και η 3η φάση του έργου, που θα αφορά τον κεντρικό τρούλο του Ναού και τα πέριξ αυτού, καθώς και την βόρεια πλευρά της Μητρόπολης του Βόλου.

          Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της 1ης φάσης του έργου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης
Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,
η μέριμνα του οποίου για την εξέλιξη και εκτέλεση των απαιτούμενων παρεμβάσεων στον Καθεδρικό του Ναό είναι διαρκής, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την ολοκλήρωση του έργου, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν προς την κατεύθυνση αυτή. Σε δηλώσεις του στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια τόνισε τα εξής: «με την βοήθεια του Θεού και χάρη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ολοκληρώθηκε μια πρώτη φάση των εργασιών και ο Ναός εμφανίστηκε και πάλι στην παλιά του δόξα, καθαρός και με νέα κεραμοσκεπή στα σημεία που έγιναν οι παρεμβάσεις, με τα μάρμαρα να απαστράπτουν, γεγονός που αποκαλύπτει ότι οι πρόγονοί μας έκτισαν έναν αριστουργηματικό Ναό. Όμως, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Καταρχάς, στον υπόγειο χώρο του Ναού υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, λόγω της γήρανσης των υλικών και της υγρασίας, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη, για την ώρα, αλλά θα γίνει αν αδιαφορήσουμε και εγκαταλείψουμε. Και βεβαίως, πρέπει να ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο έργο στην οροφή του Ναού, του οποίου η μελέτη εντός των ημερών θα είναι έτοιμη και υπάρχει η δέσμευση για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για τα έργα που απαιτούνται στον Μητροπολιτικό μας Ναό και ελπίζουμε και σε χορηγίες, στην
βοήθεια του Δήμου Βόλου, καθότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο Ναός του Δήμου, σε συνδρομή των πιστών και βέβαια, σε περαιτέρω πρόγραμμα της Περιφέρειας».

Στις ίδιες δηλώσεις ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε την επαναδραστηριοποίηση του Ιδρύματος Δεληγεώργη, που μετά τον θάνατο των αδελφών Δεληγεώργη, παρέμενε σε αδράνεια.

          Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού μας Ναού Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συνεφημερίων του, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των στελεχών και κυρίως των ενοριτών του Αγίου Νικολάου, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της 1ης φάσης του έργου, κυρίως δε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, για την διαρκή προσωπική μέριμνα και το συγκινητικό της ενδιαφέρον για την πορεία των εργασιών, καθώς και το τεχνικό επιτελείο της Αντιπεριφέρειας, όπως, επίσης και τον επιβλέποντα Μηχανικό κ. Γεώργιο Καρύδη, ο οποίος θα αναλάβει την επίβλεψη και της 2ης φάσης του έργου. Ένωσε, όμως, την φωνή του με αυτή του Ποιμενάρχου μας και εξέπεμψε μήνυμα αγωνίας για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υπόγειο του Μητροπολιτικού μας Ναού, όπου στεγάζεται το Πν. Κέντρο «Κατακόμβη», με όλες τις πνευματικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις του, καθώς και το Κέντρο Σίτισης «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ». Κάλεσε και πάλι όλους σε συσστράτευση για την διάσωση και αποκατάσταση του υπογείου χώρου, που είναι έργο ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του Μητροπολιτικού μας Ναού.

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις